Dědkův blogovej kus almanachu, ve kterém si dědek píše co chce, jak chce. Ať si to čte kdo chce. Jan Tleskač tomu může tleskat, Servác na to asi se-e, Pankrác, ehm no tam se asi sejdem...

Česká vláda uznala nezávislost Kosova

22. 5. 2008 12:52

Česká vláda uznala nezávislost Kosova

Převzato z webzinu Zvědavec

Jan X.( více o autorovi > )

22.5.2008

"Vývoj byl takový, že se Kosovo osamostatnilo. A my s tímto faktem musíme pracovat a uznat realitu, která se stala. Obzvlášť když máme v této oblasti přes 500 našich lidí," komentoval prý ministr Schwarzenberg.


Skutečně musí vláda ČR "pracovat s fakty" a "uznávat realitu" i kdyby se dostala na pomyslný seznam vlád otevřeně podporujících terorismus?

Zůstává také vážnou otázkou, zda tak Česká vláda - ve vleku velmocí zhusta kašlajících na rezoluce RB OSN (v tomto případě např č. 1244) a brousících si zuby na Kosovské bohaté přírodní zdroje - neporušuje např. čl. II, III, IV či V Závěrečného aktu KBSE a potažmo tedy čl. 10 Ústavy ČR. Již před časem se objevily hlasy, že takovéto rozhodnutí skončí u Ústavního soudu. Nekončí tam v poslední od vlády těch věcí nějak moc? Bude Topolánek i třeba pro nezávislou Moravu? (je tam spousta švestek)

Panuje všeobecné přesvědčení, že "nezávislé Kosovo" vzniklo uplatněním "práva na sebeurčení" (ve skutečnosti je Kosovo - i přes politické proklamace naprosto závislé na podpoře NATO, EU a OSN - bez nich by vzhledem ke své velikosti neexistovalo více než několik hodin - než by dorazila srbská armáda). Nicméně ani Charta OSN takové "právo" nepovažuje za nic více než "zásadu", proti které stojí jednoznačně a mnohokrát definované právo na suverenitu a nedotknutelnost hranic bez uvozovek.

Právo na sebeurčení mají z logiky navíc jen národy, které nemají vlastní stát. Což Albánský národ jednoznačně není. Navíc Kosovo s Albánií sousedí a lze tedy předpokládat, že hranice mezi takovýmito státy nebude ničím jiným, než formalitou, a dříve či později zmizí. Podobně by pak mohla na základě tohoto nebezpečného precedentu dopadnout i Makedonie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, a Řecko. Historický nárok Srbska na Kosovo je navíc staletý a nelze tedy předpokládat, že se ho Srbové jen tak vzdají, stejně jako se nevzdali nároku například na Srbskou Krajinu, jejíž rozvoj - po politice etnického čištění pod patronátem EU a OSN - právě vyhnání Srbů - kteří tam nicméně vlastní velké množství pozemků - dodnes prakticky blokuje.

Vzhledem k ne tak dávné otevřené solidaritě Srbů proti Mnichovským dohodám (které byly také nakonec anulovány, jakkoli za nimi stály hlavní evropské mocnosti) a proti okupaci Československa Varšavským paktem v r. 1968, se může velké množství českých vlastenců za svou vládu právem stydět. Mohli by tedy popřát Srbům, aby jejich historická paměť byla delší, než paměť české vlády - přežili turka, snad přežijí i Albánce - bohužel do té doby západní koncerny všechny bohaté přírodní zdroje nejspíš vykradou.

osobní poznámka Eldedkuse 

osobně pokládám tenhle postoj za zajímaví a minimálně přemýšlení hodný

Zobrazeno 1000×

Komentáře

solipso

Jistě, samostatné kosovo je nesmysl a rána do vazu míru na Balkáně. Se pak zase budeme divit, až si budou vzájemně podřezávat ženy a děti.

Eleeshebat

Naše učitelka zeměpisu říkala tak rezignovaně, už když jsem byla v kvartě (to už je hodně dávno :))) : "Ono se to tam bude stejně furt mydlit. A my abychom se furt učili nový názvy států."

jenikjejenjeden

Pokud pises, ze pravo na sebeurceni maji jen narody bez samostatneho statu, pak se mi nabizi otazka, proc tedy nepises, ze by Kosovo melo byt soucasti Albanie, kdyz tam jsou vetsinou Albanci? Postavil bych otazku obracene: ma smysl udrzovat uzemi s prevladajici etnickou mensinou uvnitr statu s jinou majoritni narodnosti? A taky bych si na ni odpovedel: ano ma to smysl, pokud je partnerstvi smysluplne (napr. Ceskoslovensko, dokud neztratilo smysl) a neni kolonizaci, rozdeleni soucasnych statu byvale Jugoslavie je stale dusledkem hranic, ktere vznikly po valce jaksi pragmaticky, mnohdy bez respektu k opravdovemu narodnostnimu slozeni obyvatelstva. Uz to je duvodem trvalych rozmisek, stejne jako napriklad v rovnikove Africe (Rwanda byla jen spicka ledovce), kde jsou hranice urceny dodnes ne etnicky, ale tak, jak si to pred staletimi "rozdelily" evropske mocnosti.

Abych tak nejak shrnul, co jsem vlastne chtel rict: Neni nahodou samostatne Kosovo naopak zlogictenim narodnostni

jenikjejenjeden

teda sorry, nechtel jsem napsat: pokud pises, ale: pokud citujes :D

ElDedkus

no z tohohle mi vyplívá, otázka proč neudělat z českého krumlova samostatný stát, když v něm žijou převážně romové?

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz